Factores que Influyen en la Composición de la Leche en el Sector el Retorno, Parroquia Sabanilla, Cantón Zamora, Provincia de Zamora Chinchipe - Ecuador

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

J. Fernández

G. Tarazona



Resumen

Resumen: Se evaluó los efectos del mestizaje, ciclo de lactación y suplementos alimenticios en la composición de la leche de vacas del sector El Retorno, las cuales mantenían similares condiciones de manejo y alimentación basada en pasto gramalote (Axonopus scoparius). De acuerdo al mestizaje de las vacas, se agruparon en mínimo mestizaje (criollas), bajo mestizaje y mediano mestizaje con la raza Holstein. Los ciclos de lactación se establecieron hasta 3 meses, desde 4 hasta 6, y mayores a 6 meses. Los suplementos alimenticios consistieron en sal, sal y melaza, y el grupo sal y balanceado. Los análisis de la leche se realizaron mediante un equipo Lactoscanmarca Milkotronic, se determinó el contenido de grasa, proteína y sólidos totales. Los resultados obtenidos indican, que las tres variables influyen en la composición de la leche (p<0.05). El contenido de grasa de la leche proveniente de vacas de mediano mestizaje (4.30 %) fue significativamente mayor que la de vacas criollas (3.63 %), sin mantener diferencia significativa con las de bajo mestizaje (3.99 %), entre las vacas criollas y de bajo mestizaje no existió diferencia significativa en el porcentaje de proteína de la leche (3.07 % y 3.01 % respectivamente), la leche proveniente de vacas de mediano mestizaje obtuvo el menor contenido de proteína (2.89 %). La leche de vacas mayores a seis meses presento el mayor porcentaje de grasa (4.35 %) y mayor contenido de sólidos totales (11.60 %). La leche de vacas alimentadas con sal y melaza contenía un mayor porcentaje de grasa (4.42 %) y sólidos totales (11.90 %). Se concluye que el mestizaje, ciclo de lactación y suplementos alimenticios, influyen en la composición de la leche del hato ganadero del sector El Retorno.

Abstract: The effects of crossbred, lactation cycle and food supplements were evaluated in the composition of milk from the cows that belong to El Retorno sector, which had similar handling and feeding conditions from gramalote grass (Axonopus scoparius). According to the crossbreeding of cows, they were classified as creole, crossbred low and crossbred medium. The lactation cycles were established from 0 to 3 months, from 4 to 6 and higher than 6 months. The food supplements consisted of salt, salt and molasses, and the salt and feed. The milk analyses were done through an ultrasonic milk analyzer (LACTOSCAN) Milcotronic brand, the content of milk fat, protein and total solids were determined. The results obtained showed that the three variables influence in the composition of milk (p<0.05). The fat content of the milk that comes from crossbreeding medium cows (4.30 %) was significantly higher than the creole cows (3.63 %); between the creole cows and the ones of crossbreeding low, there was not a significant difference in the percentage of milk protein (3.07 % and 3.01 % respectively); milk that comes from crossbreeding medium cows showed the lowest content of protein (2.89 %). The milk of cows older than six months presented the highest percentage of fat (4.35 %) and the highest of total solids content (11.60 %). The milk of cows fed with salt and molasses had a high percentage of fat (4.42 %) and total solids (11.90 %). It is concluded that crossbreeding, lactation cycle and food supplements influence the composition of milk from the cattle of El Retorno sector.

Descargas

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Detalles del artículo

Citas

Atasoglu, C; Uysal-Pala, C; Karagul-Yuceer, Y. 2009. Changes in milk fatty acid composition of goast during lactation in a semi-intensive production system. Archiv Tierzucht.52(6): pp. 627-636.

Bartl, K.; Gómez, C.A.; Aufdermauer, T; Garcia, M; Kreuzer, M; Hess, H.D.; Wettstein, H.-R. 2008. Effect of diet type on performance and metabolic traits of Peruvian local and introduced cow types kept at 200 at 360 m of altitude. Livestock Science.122(1), pp. 30-38.

Bobe, G; Lindberg, G; Freeman, A; Beitz, D. 2007. Composition of milk Protein and Milk Fatty Acids Is Stable for Cows Differing in Genetic Merit for Milk Production. Journal of dairy Science. 90(8), pp. 3955-3960.

Briñez, W; Valbuena, E; Castro, G; Tovar, A; Ruiz, J; Román, R. 2003. Efectos del mestizaje, época del año, etapa de lactancia y número de partos sobre la composición de leche cruda de vacas mestizas. FCV-LUZ. 13(6), pp. 490-498.

Briñez, W; Valbuena, E; Castro, G; Tovar, A; Ruiz, J. 2008. Algunos parámetros de composición y calidad en leche cruda de vacas doble propósito en el Municipio Machiques de Perijá. Estado Zulia, Venezuela. FCV-LUZ. 13(6), pp. 607-617.

Chaudhary, L; Sahoo, A; Agarwal, N; Kamra, D; Pathak, N. 2001. Effect of Replacing grain with Deoiled Rice Bran and Molasses from the Diet of Lactating Cows. Journal Animal Science. 14(5), pp. 646-650.

Chenette, C; Frahm, R. 1981. Yield and Composition of Milk from Various Two-Breed Cross. Journal of animal Science. 52(3), pp. 483-492.

Correa Campués CJ. 2007. Análisis de la susceptibilidad de los fenómenos. Tesis Ing. Geo. Quito- Ecuador, Escuela Politécnica del Ecuador. pp. 20-22.

DePeters, E; Cant, J; 1992. Nutritional Factors Influencing the nitrogen Composition of bovine Milk: A Review. Journal of Dairy Science.75(8), pp. 2043-2070.

DePeters, E; Ferguson, J; 1992. Nonprotein Nitrogen and Protein Distribution in the Milk of Cows. Journal of Dairy Science. 75(11), pp. 3192-3209.

Ferlay, A.; Martin, B.; Pradel, Ph.; Coulon. J.B.; Chillard. Y. 2006. Influence of Grass-Based Diets on Milk Fatty Acid Composition and Milk Lipolytic System in Tarentaise and Montbeliarde Cow Breeds. Journal of Dairy Science. 89(10), pp. 4026-4041.

Fuenmayor, C; Chicco, C; Bodisco, V; Capó, E. 1973. Estudio de los componentes de la leche de vacas Holstein y Pardo Suiza durante cuatro lactancias en Venezuela. Agronomía Tropical. 23(6), pp. 541-554.

Gurmessa, J; Melaku, A. 2012. Effect of Lactation Stage, Pregnancy, Parity and Age on Yield and Major Components of Raw Milk in bred Cross Holstein Friesian Cows. World Journal of Dairy & Food Sciences. 7(2), pp. 146-149.

Heins, BJ; Hansen, LB; Seykora, AJ. 2006. Production of Pure Holstein Versus Crossbreds of Holstein with Normande Montbeliarde, and Scandinavian Red. Journal of Dairy Science. 89(7), pp. 2799-2804.

Heins, BJ; Hansen, LB; Seykora, AJ; Johnson, DG; Linn, JG; Romano, JE; Hazel, AR. 2008. Croosbreds of Jersey x Holstein Compared with Pure Holsteins for Production, Fertility, and Body and Udder Measurements During First Lactation. Journal of Dairy Science. 91(3), pp. 1270-1278

INEN (Instituto Ecuatoriano de Normalización). 2012. Norma Técnica Ecuatoriana: NTE INEN 9:2012; Leche cruda. Requisitos. 5 rev. Quito. 2p.

Mackle, T; Bryant, A; Petch, S; Hooper, R; Auldist, M. 1999. Variation in the composition of milk protein from pasture-fed dairy cows in late lactation and the effect of grain and silage suplementation. New Zealand Journal of agricultural Research.42(2), pp. 147-154.

MAGAP (Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca). 2010. Acuerdo 136: Reglamento para normar el pago por calidad de la leche y sanidad animal, pp. 2.

Mullins, C; Bradford, B. 2010. Effect of a molasses-coated cottonseed product on diet digestibility performance, and milk fatty acid profile of lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science. 93(7), pp. 3128-3135.

Petit, H.V. 2002. Digestion, Milk Production, Milk Composition, and Blood Composition of Dairy Cows Fed Whole Flaxseed. Journal of Dairy Science.85(6), pp. 1482-1490.

Ponce, P. 2009. Composición láctea y susinterrelaciones: Expresión genética, nutricional, fisiológica y metabólica de la lactación en las condiciones del trópico. Revista Salud Animal. 31(2), pp. 69-76.

Pulido, R; Berndt, S; Orellana, P; Wittwer, F. 2007. Effect of source of carbohydrate in concentrate on the performance of high producing dairy cows during spring grazing. Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal.39(1), pp. 19-26.

Razz, R; Clavero, T. 1998. Calidad química de la leche en vacas suplementadas con harina de mata ratón (Gliricidia sepium). FCV-LUZ.8(4), pp. 312-314.

Razz, R; Clavero, T. 2007. Efecto de la suplementación con concentrado sobre la composición química de la leche en vacas doble propósito pastoreando Panicum maximum-Leucaena leucocephala. FCV-LUZ. 17(1), pp. 53-57.

Razzaque, M; Mohammed, S; Al-Mutawa, T; Bedair, M. 2009. Growth, Reproduction and Milk Yield of Holstein friesian heifers Born and Adapted in Kuwait. Pakistan Journal of Nutrio. 8(8), pp. 1159-1163.

Rojas, I.; Méndez. J.A.; Portillo, M.; Rincón, X.; Martínez, G.; Contreras, G. 2011. Efecto del polimorfismo genético de las proteínas lácteas sobre la producción y composición de la leche en ganado criollo limonero. FCV-LUZ. 21(6), pp. 517-523.

Rook, J.A.F.; Campling, R.C. 2009. Effect of stage and number of lactation on the yield and composition of cow's milk. Journal of Dairy Research.32(1), pp. 45-55.

Saad, MSA; El Zubeir, IEM; Fadel Elseed, AMA. 2013: Effect of lactoperoxidase enzyme system and storage temperature on the keeping quality of sheep milk. Livestock Research for Rural Development. 2013:25, 102.

Sánchez, N; Ledin, I. 2006. Efecct of feeding different levels of foliage from Cratylia argentea to creole dairy cows on intake, digestibility, milk production and milk composition. Trop Anim Health Prod. 38(1), pp. 343-351.

Santellano, E; Becerril, C; Alba, J; Chang, Y; Gianola, D; Torres, G. 2008. Inferring Genetic Parameters of Lactation in Tropical Milking Criollo Cattle with Random Regression Test-Day Models. Journal Dairy Science. 91(11), pp. 4393-4400.

Sapru, A; Barbano, D; Yun, J; Klei, L; Oltenacu, P; Bandler, D. 1997. Cheddar Cheese: Influence of Milking Frequency and Stage of Lactation on Composition and Yield. Journal of Dairy Science. 80(3), pp. 437-446.

Srinivas, B; Gupta, B. 1997. Urea-Molasses-Mineral Block Licks Suplementation for Milk Production in Crossbred Cows. The Asian Journal of Animal Science. 10(1), pp. 47-53.

Strusinska, D; Minakowski, D; Kaliniewicz, J. 2006. Effects of fat-protein supplementation of diets for cows in early lactation on milk yield and composition. Czech J. Anim. Sci. 51(5), pp. 196-204.

Tobía, C; Rojas, A; Villalobos, E; Soto, H; Uribe, L. 2004. Sustitución parcial del alimento balanceado por ensilaje de soya y su efecto en la producción y calidad de la leche de vaca, en el trópico húmedo de costa rica. Agronomía Costarricense. 28(2), pp. 27-35.

Vance, E.R.; Ferris, C.P.; Elliott, C.T.; McGettrick, S.A., Kilpatrick§, D.J. 2012. Food intake, milk production, and tissue changes of Holstein-Friesian and Jersey × Holstein-Friesian dairy cows within a medium-input grazing system and a high-input total confinement system. Journal of Dairy Science.95(3), pp. 2011-4410.