Phenolic compounds from the peel of Musa cavendish, Musa acuminata and Musa cavandanaish

Espinosa, Alfredo1; Santacruz, Stalin1 2

1Universidad San Francisco de Quito. Cumbayá, Diego de Robles y Vía Interoceánica, Quito, Ecuador. P.O. Box 17-1200-841
2Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Avenida circunvalación, Manta, Ecuador. P.O. Box 13-05-2732

Abstract: Ecuador, one of the big banana exporters, produces approximately 240 000 tons of fruit that are not exported. This by-product generates a serious environmental problem due to its high organic load. Banana peel is a source of antioxidant compounds such as phenolic compounds. These compounds have anti-cancer, anti-aging and anti-inflammatory properties, and therefore their importance in human health. However there are no studies of the content of phenolic compounds in varieties of banana. The aim of this study was to quantitatively determine the content of phenolic compounds and tannins in the peel of Musa cavendish, Musa acuminata and Musa cavandanaish during the fruit ripening process. The quantification of phenolic compounds and tannins was done with a spectrophotometer after an ethanol extraction and was expressed as gallic acid equivalents (GAE) and tannic acid equivalents (TAE) respectively. The results showed that the highest content of phenolic compounds and tannins was 6 411 mg/100 g peel (dry basis) and 1 056 mg/100 g peel (d.b.) respectively. The results correspond to the peel of Musa cavendish after two days of being cut. Additionally, it was found that the ripening process leads to a reduction of phenolic compounds (GAE) and tannins (TAE). The three varieties of banana are a good source of phenolic compounds and tannins in the early stages of organoleptic maturity. muestra comercial de ZnO...

Keywords: Plantain, phenols, gallic acid, tannic acid, banana peel.

Compuestos fenólicos a partir de la corteza de Musa cavendish, Musa acuminata y Musa cavandanaish

Resumen: Ecuador, uno de los grandes exportadores de banano, produce aproximadamente 240 000 toneladas de fruta que no se exportan. Este subproducto genera un grave problema ambiental debido a su alta carga orgánica. La corteza de plátano es una fuente de compuestos antioxidantes tales como compuestos fenólicos. Estos compuestos tienen propiedades anticancerígenas, anti-envejecimiento y anti-inflamatorias, y por ello su importancia en la salud humana. Sin embargo, no hay estudios sobre el contenido de compuestos fenólicos en las variedades de plátano. El objetivo de este estudio fue determinar cuantitativamente el contenido de compuestos fenólicos y taninos en la corteza de Musa cavendish, Musa acuminata y Musa cavandanaish durante el proceso de maduración de la fruta. La cuantificación de los compuestos fenólicos y taninos se realizó con un espectrofotómetro después de una extracción con etanol y se expresó como equivalentes de ácido gálico (GAE) y equivalentes de ácido tánico (TAE) respectivamente. Los resultados mostraron que el mayor contenido de compuestos fenólicos y taninos era 6411 mg / 100 g corteza (base seca) y 1056 mg / 100 g corteza (b.s.), respectivamente. Los resultados corresponden a la corteza de Musa cavendish después de dos días de haber sido cortado. Adicionalmente, se encontró que el proceso de maduración lleva a una reducción de compuestos fenólicos (GAE) y taninos (TAE). Las tres variedades de plátano son una buena fuente de compuestos fenólicos y taninos en las primeras etapas de la madurez organoléptica. sample.

Palabras claves: Plátano, fenoles, ácido gálico, ácido tánico, corteza de plátano.

Descarga

REFERENCIAS

  • Arcila, P., Giraldo, G., Celis, F., Duarte, J. (2002). Cambios físicos y químicos durante la maduración del plátano dominico-hartón (Musa AAB Simmonds) en la región cafetera central colombiana. In: Memorias XV reunión. Cartagena, Colombia. Asociación de Bananeros de Colombia AUGURA
  • Buitrago, J., Escobar, A. (2009). Aplicación de levadura Candida spp. Como una alternativa viable para la retardación en la pudrición del banano (Musa acuminata). Bogotá, Colombia: Tesis Pontificia Universidad Javeriana.
  • Calderón, C., Latorre, S. (1999). Evaluación fisiológica y nutricional del efecto de los taninos en los principales sorgos graníferos cultivados en Colombia. Tibaitatá, Colombia: Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – CORPOICA.
  • Canales, M. 2009. Determinación de la concentración de polifenoles en frutos de ají (Capsicum annum). Temuco, Chile: Tesis Universidad Católica de Temuco.
  • Clifford, M. (2000). Anthocyanins-nature, occurrence and dietary burden. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 1063-1072.
  • Dos Santos Lima, M., De Souza, I., Toaldo, I., Correa, L., Camarao, A., Biasoto, T., Pereira, G., Bordignon-Luiz, M., Ninow, L. (2014). Phenolic compounds, organic acids and antioxidant activity of grape juices produced from new Brazilian varieties planted in the Northeast Region of Brazil. Food Chemistry, 161, 94-103
  • Fariza, S., N. Yusoff, I. Eldeen, E. Seow, A. Sajak, K. Leong Ooi. (2011). Correlation between total phenolic and mineral contents with antioxidant activity of eight Malaysian bananas (Musa sp.). Journal of Food Composition and Analysis, 24, 1-10
  • Heim, K.E., Tagliaferro, A.R. and Bobilya, D.J. (2002). Flavonoid antioxidants: Chemistry, metabolism and structure-activity relationships. Journal of Nutritional Biochemistry, 13, 572-584.
  • Hollman, P.C.H. and Arts, I.C.W. (2000). Flavonols, flavones and flavanols - nature, occurrence and dietary burden. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 1081-1093.
  • Intriago, F., Paz, S. (2000). Ensilaje de cáscara de banano maduro con microorganismos eficaces como alternativa de suplemento para ganado bovino. Dissertation. Universidad Earth, Guácimo, Costa Rica.
  • Kähkönen, M., Hopia, A., Heinonen, M. (2011). Berry phenolics and their Antioxidant activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 4076 – 4082
  • Linaza, A. 1976. Quantitative evolution of sugars in bananas fruit ripening at normal to elevated temperatures. Acta Horticulturae, 57, 163-173
  • Mahmood A., Ngah, N., Omar, M. (2011). Phytochemicals constituent and antioxidant activities in musa x paradisiaca flower. European Journal of Scientific Research, 66, 331-318
  • Makkar, H.P. (2003). Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49, 241-256
  • Meng, J.F., Fang, Y.L., Qin, M.Y., Zhuang, X.F., Zhang, S.W. (2012). Varietal differences among the phenolic profiles and antioxidant properties of four cultivars of spine grape (Vitis davidii Foex) in Chongyi County (China). Food Chemistry, 134, 2049-2056
  • Paladino, S., Zuritz, C. (2011). Extracto de semillas de vid (Vitis vinifera L.) con actividad antioxidante: Eficiencia de diferentes solventes en el proceso de extracción. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo. Mendoza, 43, 187-199
  • Paredes, A. (2010). Obtención de enzimas celulasas a partir de hongos (Pleurotus ostreatus, Pleurotus pulmonarius y Lentinula edodes) utilizando como sustrato los residuos del cultivo del banano (Musa cavendish). Ambato, Ecuador: Tesis Universidad Técnica de Ambato.
  • Robbins, R.J. (2003). Phenolic acids in foods: An overview of analytical methodology. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 2866-2887.
  • Santos-Buelga, C. and Scalbert, A. (2000). Proanthocyanidins and tannin-like compounds - nature, occurrence, dietary intake and effects on nutrition and health. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 1094-1117.
  • Silanikove, N., Perevolotsky, A., Provenza, F. (2001). Use of tannin-binding chemicals to assay for tannins and their negative postingestive effects in ruminants. Animal Feed Science and Technology, 91, 69-81
  • Slinkard, K., Singleton, V.L. (1977). Total phenol analyses: automation and comparison with manual methods. American Journal of Enology and Viticulture, 28, 49-55
  • Vasco, C. (2009). Phenolic compounds in ecuadorian fruits. Uppsala, Sweden: Tesis doctoral Swedish University of Agricultural Sciences.
  • Vasco, C., Ruales, J., Kamal-Eldin, A. (2008). Total phenolic compounds and antioxidant capacities of major fruits from Ecuador. Food Chemistry, 111, 816-823.
  • Velásquez, A. (2004). Extracción de taninos presentes en el banano verde. Revista Lasallista de Investigación, 2, 8-14
  • Vipa S, Chidchom, H. (1994). Extraction of tannin from banana peel. Kasetsart Journal, 28, 578-586